'לפני שנתחיל בסיור ובמשימות שלנו להיום, בואו ניגש שניה לשם ונדבר קצת דברי פתיחה...', ככה בערך התחילה סדנת הסיור בתל אביב עם גיא שחר שבה לקחנו חלק ביום שישי האחרון.
ואני? רק שומעת "משימות" ישר עולות לי בראש אסיפות הורים בהן גננות משועממות כופות הפעלות ("כל אחד יבחר חפץ מהשולחן, יאמר את שמו, את שם הילד ואיך הוא מתחבר לחפץ שבחר") על הורים מותשים שרק רצו לשמוע מה התכניות לשנה הקרובה. אז זהו, שזה לא! ממש לא הכיוון, ותכף תבינו...
קצת דברי פתיחה
אבל לפני הכל, גילוי נאות - גיא שחר, גיאוגרף, אדריכל וטייל, הוא ידיד ותיק וטוב. לפני מספר שנים, כאשר הלכנו את "שביל חיפה" - אותו הגה, יזם והקים – הצטלבו במקרה דרכינו. מאז ההיכרות החטופה ההיא החברות בינינו מעמיקה ומשנה צורה, מקבלת תפניות ויוצרת עוד ועוד הקשרים. יחד עם זאת ולמרות זאת, אציין כי לא היינו "אורחי הסיור" (כפי שנהוג לכתוב על מקומות שמימנו לנו את החוויה) ולגמרי שילמנו עליו במיטב כספנו בשמחה ובכיף גדול.
אוקיי, אחרי שסגרנו את הפינה הזו, אפשר באמת להתחיל.
אז למה "סדנת-סיור" ולא פשוט "סיור"?
בראש ובראשונה, בניגוד לסיור בודד, השאיפה כאן היא לקיים סדנה המשכית, תהליך של מספר מפגשים, כאשר הלמידה וההבנה של הנוף האורבני והאנושי נעשות מפעם לפעם משמעותיות ומורכבות יותר. הרעיון הוא להכיר את סיפור המקום שבו מתמקד הסיור ולבנות באופן מונחה ומקצועי "ארגז כלים" שיאפשר למטייל העצמאי להבין בכוחות עצמו את המרחב העירוני. כל מרחב עירוני. למידה זו תעצים בעתיד את חווית הטיול שלו גם במקומות אחרים.
הסיבה השניה טמונה, כפי שנרמז כבר למעלה, בכך שבסיור הזה נדרשת מעורבות פעילה של המשתתפים, דבר המכתיב התנהלות בקבוצה קטנה. המשתתפים, ביחד עם המדריך, משפיעים על ויוצרים ומעצבים למעשה את חוויית הסיור. לכן כל סיור – גם אם באותו איזור בתל אביב וגם אם באותו נושא – יראה לגמרי שונה כאשר יהיו מעורבים בו משתתפים שונים.
לצערנו, לא יכולנו לחוות את התהליך כולו ולכן נרשמנו לסיור בודד (כן, כן, כרגע ניתן להרשם גם לימי סיור בודדים. לא יודעת מה יהיה בהמשך) ויצאנו לדרך...
ובכן - מה היה לנו?
שוטטנו באזור שבו התחילה העיר – פחות או יותר במרחב המתקיים בין שדרות רוטשילד לנחלת בנימין והלאה משם עד כיכר ביאליק. זהו אזור שמאופיין באקלקטיקה אדריכלית המשקפת תקופות שונות בחיי העיר הכה צעירה הזו.
אקלקטיקה אדריכלית
הלכנו ברחובות הקטנים וברחובות הסואנים. הכרנו פינות חמד חבויות והגענו אל צמתים ועורקי תנועה ראשיים המוכרים לכל אחד.
עמדנו על הניגודים הקיימים בתל אביב – ישן מול חדש, נמוך מול גבוה, שטחים ירוקים מול שטחים בנויים, מטופח מול מוזנח, המולה עירונית מול שקט פסטורלי.
ניגודים עירוניים
שאלנו שאלות שנוגעות בנו, כמבקרים (או מתגוררים) במרחב העירוני – מי ומה משפיע על החוויה האישית שלנו במרחב זה? מה רואים בגובה העיניים כאשר צועדים ברחוב? אילו תחושות נעימות ולא נעימות עוברות בנו במקום כזה או אחר בעיר?
מה רואים בגובה העיניים?
הכרנו את סגנונות הבניה המאפיינים את האזורים בהם עברנו, ואת מאפייניהם הייחודיים. בנוסף, נגענו בסיפורים היסטוריים ובסוגיות של שימור וזכויות בניה.
גיא מכנה אותו "הבית הגוהר"
התייחסנו למגוון האנושי בעיר, לאזורי המסחר והקניות ההומים, ולאזורי המגורים השקטים.
אז מה הסיפור של המשימות?
המשימות האישיות, ולעיתים הזוגיות, בתוספת הידע הנרחב של גיא שהועבר ברוחב לב ובצורה נלהבת ומעניינת ביותר - הם אלו שנתנו בסופו של דבר את העומק לסיור וזיכו אותו, בין השאר, בתואר "סדנה".
נדרשת השתתפות פעילה
וכל כך למה? המשימות דרשו מאיתנו השתתפות פעילה שחורגת מהקשבה והתבוננות בלבד. הן הצריכו ריכוז, מחשבה והקשבה פנימה – לתחושות שמעבירה בנו הסביבה הפיזית והאנושית.
תחושות שמעבירה סביבה פיזית
המשימות נבנו בחכמה זו על גבי זו ושילבו בין הידע שנרכש במהלך היום לבין מודעות לסביבה, ולעצמי בתוך אותה הסביבה.
הסביבה ואני
ולבסוף, המשימות נתנו המון מקום לפרשנות ולחוויה האישית של כל אחד ואחת מאיתנו, שלעיתים היו מנוגדות ואף סותרות – לגבי אותו מרחב אורבני עצמו. השיתוף בחוויה האישית והדיון סביב הדברים שהביא כל אחד גרמו לנו לבחון את הדברים מפרספקטיבות נוספות, אחרות.
ואיך לדעתכם חווה סקוטי את תל אביב?
אז לא אגלה לכם מהן בדיוק אותן "משימות", את זה תגלו לבד כשתצאו לסדנת הסיור עם גיא. אך בתור אחת שנרתעת ממשימות והפעלות למיניהן אני רק יכולה לספר כי מאד נהניתי מהן ובזכותן חווית הסיור הפכה להרבה יותר מעמיקה ומעניינת.
אז אם הגעתם עד כאן, בטח הבנתם שאני שולחת המלצה חמה על סדנת הסיור בתל אביב עם גיא שחר. הוא בהחלט פתח בפנינו חלון לתל אביב בפרט, ולהבנת הסביבה העירונית בכלל. כל הפרטים מיד כאן מתחת לתמונה.
להרשמה לסדנאות הבאות – תוכלו למצוא את כל הפרטים כאן
עוד על גיא, על טיוליו בעולם ועל המבט הרב תחומי שלו אפשר לקרוא בבלוג שלו כאן
את סיפור הדרך שלנו בטרק העירוני "שביל חיפה", שיזם והקים גיא, מוזמנים לקרוא כאן.
אם כבר הייתם בסדנת הסיור של גיא, או שתצטרפו אליה בעתיד, אשמח אם תשתפו אותי בהתרשמויותיכם. מוזמנים להגיב כאן למטה, לכתוב לי, ולהרשם לבלוג בקוביית ההרשמה כנוסעים מתמידים. מבטיחה להמשיך ולשתף אתכם בחוויותיי על פני הגלובוס.
#תלאביב #גיאשחר #טיולעירוני #סיוריםבתלאביב #מהעושיםהיוםבתלאביב #מקומותיפיםבתלאביב #ארכיטקטורהבתלאביב #טיוליםבארץ
Comments